ДЯДО ЙОЦО ГЛЕДА – ЛОВЪТ ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ

Лов

Има всякакви ловци измежду сто и тридесетте в нашата родина България. Ама истинските ловци стават все по-малко, все повече стават така наречените “велики ловци.

Първи случай: Гледам снимка в ловно списание с 30-40 отстреляни антилопи от Намибия – резултат от един успешен сутрешен лов – чудесно, обаче в истинсият лов

това просто не може да се случи. От стадото антилопи, живеещо на свобода в природата, може най – много да се отстреля една антилопа, другите веднага избягват на безопасно разстояние. В крайна сметка като анализираме снимката става ясно, че отстрела е извършен в ограда и не прилича на лов, а на масов разстрел !

Втори случай: “Велик български ловец“ на лов за слон във Африка, описва занимателно как с малокалибрената си пушка за слонове, с едни изстрел отстрелял

голям слон. Като отвориш броя от ноември 2021 година, на местното ловно списание, се споменава с насмешка за същият лов, като слонът е бил само ранен и е преследван 3 дни в разстояние на 40 километра… и е отстрелян с 35 изстрела  .

Трети случай: “Велик” организатор на ловни пътувания – повече известен като музикант, заради склонността си да надува ловна тръба, без да е ловец, увлекателно разказва, как неговите ловци за 2 дни отстреляли в съседна наша страна, в ”елитно ловно частно стопанство“ в планината, 6 вида дивеч от вида азиатски тар. Да, ама не! На свобода, в природата и в планината това не е възможно, което ни навява чувства за добре организиран театър в ограда .

Четвърти случай: Друг “велик” организатор на ловни пътувания, по професия фотограф, без да е ловец, сладкодумно ни убеждава как ловувал със свои клиенти в Република Южна Африка. Уж на свобода в природата, ама отстреляли за 5 дни 30 антилопи. Да, ама не точно… Според ловния закон на страната, трофеен лов се провежда само в огради и само там има дивеч. Всички стопанства, национални паркове и резервати са заградени. Всичкият дивеч на свобода е собственост на 40 милионният народ и веднага се убива и изяжда !

Пети случай: Друг ”велик” ловец описва лова си в Аржентина и за доказателство прилага множество снимки. Гледаш и какво виждаш на снимките. Пак огради и огради. Дори пумата е в ограда, а за да не избяга са и отрязали едната предна лапа , на което са способни само потомците на укрилите се в Аржентина германци – военнопрестъпници от Втората Световна Война .

Като гледам всичко това и се питам това ли е истинският лов и тези хора какви са? И сам си отговарям с успокоение, това не е лов и тези не са ловци !

Великият български писател и ловец Емилиян Станев като ходел на лов, носел със себе си едни медалион от стара българска монета от 1884 година. По обедно време молил някой от по – младите ловци да му прочете силно, на глас, какво пишело на ръба на монетата. А надписът бил красноречив: “Боже пази България“! И нека всички да се стремим и да бъдем истински ловци! Да пазим дивеча и България!

ЧИЧО КРАСИ