Лрд „Сокол“ – гр. Долна баня, Софийска област

Новини Новини от БЛРС

В духа на новата ни рубрика „БЛРС говори…“, днес ще ви представим ЛРД „Сокол“ – гр. Долна баня. Дружество с богата история, което е събрало …. В състава си.

Организираният ловен живот на дружеството в Долна баня започва през месец август в далечната 1898 г. с основаването на ловджийско дружество „Сокол“, като клон на централното софийско дружество. Инициативата е поета от Никола Лазаров и Иван Георгиев, съвместно с ловците от с.Костенец, с. Габровица и с. Василица. От този момент нататък във в-к „Ловец“, редовно се отразяват организирани хайки за хищници, проведени с представители на централното ловджийско дружество и в него се публикуват живописни разкази за вълнуващите и успешно проведени ловни излети.

За основаването на дружеството „вина“ имат синовете на видния самоковец Иван Сребърников. Фамилията спонсорират редица инициативи като създадено е колоездачно дружество, туристическо дружество, ловно-рибарско дружество „Сокол. Основният организатор на тези мероприятия е завърналият се от Германия и завършил там лесничейство – Владимир Сребърников, който през 1900 г. вече е избран за член на централно ловджийско дружество „Сокол“ – София и оглавява местното дружество „Сокол“ Долна баня до 1911 г.

Днес, дружеството и неговите членове редовно извършват почистване, подготовка и засяване на дивечови ниви в местностите Градището, Аматовец и Буката. Грижата за дивеча и работата на терен се отплаща.