Соколарски празник 2022

Други

На 1 февруари 2022 г. „Български Соколарски Съюз“ /БСС/, с подкрепата на Община Елин Пелин, празнува соколарски празник в чест на Св. Трифон, който освен покровител на винарите и лозарите е и закрилник на соколарите. За дванадесета поредна година празникът традиционно се отбелязва с курбан и вино на 1 февруари. Тази година, домакин на събитието е град Елин Пелин, като жителите и гостите на града имаха възможност да видят отблизо хищните птици.

Екипът на сп. „Лов и куче“ се срещна с г-н Анани Любенов, учредител и Председател на Български Соколарски Съюз, делегат на Международната Соколарска Асоциация, почетен член на Румънската Соколарска Асоциация, член на Йоркширския Соколарски Клуб, неколкократен шампион в Соколарска Надпревара България и носител на Купата за Високо Спортно Майсторство и го помолихме да ни запознае със соколарството. Онова почти забравено умение на древните българи, което е привилегия на малцина.

„Соколарството не може да се нарече само хоби, спорт или лов…То е начин на живот. В него въвличаме не само себе си, но и семейството си, роднините и приятелите. Преди човек да тръгне да се занимава със соколарство и да си търси птица, е най важно да си изясни с какво се захваща. Защото птицата не е играчка, тя става верен приятел, половинка. Най-добрия начин това да стане е срещата с активно занимаващ се соколар, не търговец на птици, екипировка или бракониер. За да се впуснеш в преживяването наречено соколарство, Това е и една от целите на Български Соколарски Съюз, да помага на хора имащи желание да се занимават със соколарство, да показва, учи и разширява кръгозора, защото, за да обичаш нещо трябва да го разбереш. Като в самото начало е най-важно човек да разбере дали наистина иска да се занимава дългосрочно. На среща със соколар се обсъжда, какви са очакванията, какво реално иска, как си го представя. Това е една необятна тема, свързана с птиците, които се използват, грижите и нуждите за тях, екипировката и най-ценното което влагаме в соколарството, времето което отделяме. Трезвата преценка е от изключително значение – това не трябва да е приумица.“

Соколарството е възнаграждаващ, достоен спорт с древна история. Този спорт изисква голямо количество инвестиции във времето и много упорита работа. Според занимаващите се активно със соколарство са нужни поне две години чиракуване и седем години практика за пълното му овладяване.

Решението да станете соколар е това, което ще повлияе на начина, по който прекарвате времето си в продължение на много години. Уверете се, че можете да спазите този ангажимент. Някои неща, които трябва да имате предвид, докато вземате решение, включват:

•    Процесът на обучение е дълъг и изисква много средства;

•    Хищникът изисква почти постоянна грижа, без почивни дни или празници. Това обикновено възлиза на около половин час всеки ден, всеки ден, макар че в дните на лов това лесно може да бъде от четири до пет часа. Ако не можете да се грижите лично за вашия хищник за определено време, ваша отговорност е да организирате грижите за него;

•     Здравият хищник може да доживее до двадесетте си години, така че това не бива да е моментно решение.

•     Уверете се, че разполагате с ресурси, за да станете соколар. Със сигурност може да се каже, че соколарството не е евтин спорт. За да бъдете соколар, трябва да сте готови да поемете и финансовата отговорност за вашия хищник.

Уверете се, че имате достъп до подходяща земя. За да бъдете соколар, трябва да имате земя за лов, на която да упражнявате птиците си и да практикувате спорта си. Соколите изискват големи открити простори земя. Земя с пътища, електропроводи, градски живот, огради с бодлива тел или където е разрешен лов с оръжие може да е неподходяща поради потенциални заплахи за здравето на хищника или соколаря.

Соколарството е прието от ЮНЕСКО като нематериално културно богатство, достойно да се предава на бъдещите поколения. То е традиционен метод на лов с обучени хищни птици практикуващ се повече от 4000 години. За наше огромно съжаление в България все още лова с хищни птици е забранен, но очакваме в най-скоро време това да се промени.

Соколарството е изключително вълнуващо, обогатяващо преживяване.

Но не е за всеки.