Национален турнир по стрелба с предно зарядно оръжие за „Kупата на BPST“

Лов

На 18.12.2021г. Клуб по стрелба BPST – Стара Загора имаше честта за пръв път да бъде домакин на Национален турнир по стрелба с предно зарядно оръжие за „Kупата на BPST“. Въпреки лошите атмосферни условия в първата част на деня, на турнира присъстваха стрелци от всички български клубове и други видни личности от града на липите. Към обичайните шест категории стрелба с късо и дългоцевно предно зарядно оръжие този път беше добавена и стрелба с лично оръжие, в която успяха да се включат и гостите на турнира, които нямат опит в боравенето с оръжия с черен барут.

След участието си в почти всички турнири, организирани от Българската федерация по стрелба с предно зарядно оръжие, включително и в Европейския дистанционен турнир на Международната конфедерация по стрелба с предно зарядни оръжия M.L.A.I.C. през октомври, 2021г., клубът „BPST-Стара Загора“ се оказа и достатъчно компетентен организатор на събития в национален мащаб. Всички правила за безопасност бяха спазени, а те не са шега при всяко занимание с огнестрелно оръжие, но са далеч повече и по-строги при боравене с модели на оръжие отпреди 150-200 години, поради самите му конструктивни специфики и несъвършенства. В съдийството получихме безценната помощ на опитния съдия Николай Беров от великотърновския клуб „Черен барут“, участвал в организирането на всички досегашни турнири на Федерацията.

Турнирът се проведе на полузакрития стрелбищен комплекс „Лозенец“ – гр. Стара Загора. 

Всяко начало е трудно, но това буквално ни изправи на нокти –от резки промени в атмосферните условия, през проблеми с отоплението и материалната база, та дори до опити за бойкот и саботаж на събитието! В крайна сметка се оказа, че трудностите ни амбицират още повече. Благодарение на дружните усилия, и в частност, тези на председателя на клуба Борис Кръстев, който още от предишния ден се зае с настаняването на гостите от цяла България, някак си успяхме да осигурим едно стегнато и приятно състезание. Недоспали от вълнение, отидохме на стрелбището в деня на събитието, само за да намерим всички мишени, поставени неразумно предишния ден, изпочупени от снежната буря през нощта. До началото оставаха броени часове, а ние буквално нямахме мишени! За щастие времето се пооправи и ни даде възможност да реагираме своевременно, с помощта на м.с. д-р инж. Захари Даскалов от казанлъшкия клуб „Монопол“. През това време председателят на клуба Борис Кръстев се погрижи за отоплението и посрещането на останалите гости.

След кратък инструктаж по безопасност, проведен от Николай Беров от великотърновския клуб „Черен барут“, на състезанието беше даден старт от акад. Васил Атанасов от Тракийския университет с точен изстрел от личния револвер Smith&Wesson  на почетния председател на клуба доцент Людмил Георгиев.

Стрелците с черен барут са специална порода хора. Дали заради общата любов към историята или нещо друго, но в нашите среди битува един особен, може би малко старовремски, но пък строг морал и понятията за честна дума и спортсменство не са просто думи. На всяко наше състезание е удоволствие да се наблюдава как всеки помага на всеки – уж противници, но се грижат един за друг. Поради това на нашите турнири атмосферата е малко по-дружеска и спокойна от повечето спортни събития. Подготовката на участниците и натрупания опит от предишни турнири определено си казаха думата. Получи се едно стегнато състезание и всички изстрели бяха в определеното време по правилата на M.L.A.I.C.– 30 минути за тринадесет изстрела, от които се зачитат 10-те най-добри. При стрелба с предно зарядно оръжие, особено с кремъчно такова, това време – на пръв поглед предостатъчно за незапознатите – рядко стига за възпроизвеждане на всички изстрели. За зареждането и стрелбата с такова оръжие са необходими множество аксесоари, много от които стрелците си изработват сами. Така че в резултата влизат не само точната ръка и око, а и изобретателността и находчивостта на стрелеца.

Има́нето, или с други думи – наградите, бяха раздадени на участниците в подобаваща атмосфера – в заведението на Антон Караколев New York Pub в гр. Казанлък, където се съхранява и колекцията от автентични оръжия от няколко епохи на председателя на клуба Борис Кръстев, достъпна за всеки, който иска да се докосне до магията на историческото оръжие.

В индивидуалното класиране се отличиха Диан Гърдев на 25м. с лично оръжие, Жеко Пашовски на 25м. и 50м. с капсулен револвер, Иван Стоянов на 25м. с кремъчен пистолет, Симеон Стоилов на 25м. с капсулен пистолет, Николай Николов на 50м. с кремъчна пушка и Ангел Стоянов на 50м. с капсулна пушка.

Почетната купа на BPST-Стара Загора за цялостни заслуги към Федерацията за стрелба с предно зарядно оръжие трябваше да бъде връчена лично на нейния Председател – Христофор Йонов, но поради отсъствието му беше връчена на съдията Николай Беров.

Яли, пили и добра дума думали

Получи се един добър турнир, който е голяма стъпка напред в развитието на стрелбата с предно зарядно оръжие в България. Въпреки крехката си възраст (2 години, от които 1 активна), клубът по стрелба „BPST – Стара Загора“ бележи сериозно развитие, като дори успя да вземе участие на Европейското първенство на международната конфедерация M.L.A.I.C., пък макар и дистанционно.

Извънредната ситуацията в страната, лошите атмосферни условия, факта, че се проведе по време най-светлите празници за българина и личните празници на някои от участниците(намигване към Апостол Самоковлиев), не спряха стрелците и любителите на историческото оръжие да дойдат да споделим едно важно събитие в историята на нашия клуб, за което сърдечно благодарим! До нови срещи!

Автор: Жеко Владимиров Пашовски, секретар на BPST-Стара Загора