Земеделският министър забрани риболова в гребния канал

Риболов

Със заповед на министъра на земеделието се забранява риболовът  в Гребния канал и в части от циментираното корито на река Тунджа в град Ямбол до края на 2024 г.

Забранен е риболовът в части от циментираното корито на река Тунджа в града. Забраната важи за участъците: от хидротехническото съоръжение на Ямбол /в близост до бензиностанция „Шел“/ до ресторант „Златен рог“, от заведението до хидротехническо съоръжение в ж.к. „Златен рог“, намиращо се близо до спортен комплекс „Арена“, от ресторант „Златен рог“ до хидротехнически съоръжения, разположени до „Парк Хотел Ямбол“ в Градски парк.

При извършването на любителски риболов в северната и южната част на Гребния канал в Ямбол, за периода 2022-2024 година, се забранява задържането на улов от всички видове риба.

Заповедта по чл. 30, ал.3, т.1 от Закона за рибарството и аквакултурите е на министъра на земеделието, храните и горите Иван Иванов. Целта е да се опазят и създадат оптимални условия за популациите от риба и други водни организми в посочените обекти. Контролът по изпълнение на заповедта е възложен на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури. Община Ямбол уведомява, че предстоят и нови зарибявания на двата обекта.