Стъпки за почистване и поддръжка на огнестрелното оръжие

Лов Новини

Преди всичко: УВЕРЕТЕ СЕ, че огнестрелното ви оръжие е незаредено и че патронникът е празен. С цев, насочена в безопасна посока, извадете пълнителя (ако има такъв), преди да почистите патронника, за да предотвратите зареждането на друг патрон. След това отворете затвора, за да извадите патрона, ако има такъв. Проверете, за да се уверите, че е свободен и отново проверете.

  • Подгответе мястото си за работа. След като сте сигурни, че огнестрелното ви оръжие е незаредено, трябва да подготвите работното си място. Изберете чисто място, което е добре проветрено, за предпочитане в открит гараж или на открито. След това поставете постелка, за да предпазите повърхността под нея и да уловите евентуални капки от почистващите материали. Имайте предвид, че много материали за почистване на оръжия съдържат вредни химикали, както за вас, така и за повърхностите или мебелите.
  • Пригответе принадлежностите си за почистване. Уверете се, че използвате само материали за почистване, специално предназначени за огнестрелни оръжия. Често можете да намерите комплекти за почистване „всичко в едно“, които включват всичко необходимо, като например специфичен за калибъра шомпол, спрей с разтворител и смазка.
  • Разглобете го. Разбира се, различните огнестрелни оръжия изискват различни стъпки за разглобяване. При пушките с болтов механизъм може да е по-просто, докато полуавтоматичната пушка може да има много части. Ето защо е важно винаги да се консултирате с инструкциите за разглобяване и почистване.

Не забравяйте да отделите внимателно всички различни части, щифтове и пружини, за да можете лесно да я сглобите отново. Ако е необходимо, дръжте наблизо малка паничка, за да съхранявате по-малките части.

  • Почистете цевта. След като безопасно сте проверили дали ве заредено оръжието, започнете с почистването на цевта. Първо, използвайте шомпол за да отстраните някои от по-големите парчета мръсотия. След това натопете микрофибърна кърпичка в разтворител за цеви и я поставете върху пръчката за почистване. Прокарайте го, като го приложите добре, и оставете около 10 минути, за да подейства разтворителят. След това прекарайте отново четката през цевта. Повтаряйте този процес, докато кърпичката вече не улавя никакви замърсявания.
  • Почистете механизма. След като успешно сте разглобили механизма, използвайте медна четка, за да направите първоначално почистване на различните части. След това използвайте кутия със спрей с разтворител, за да покриете добре всяка част. Дръжте затвора по такъв начин, че разтворителят да капе върху подложката ви или в капкообразувателя. Отново оставете разтворителя да подейства за няколко минути, преди да го почистите отново с четката и да избършете всичко с чисти лепенки.
  • Смазване. След като сте почистили всяка част от действието, ще искате да нанесете смазка за огнестрелни оръжия. То често се предлага в тубичка с малък апликатор, което ви дава възможност да го поставите на точното място, където е необходимо. Разбира се, областите, които се нуждаят от смазване, ще варират в зависимост от конкретния вид и модел огнестрелно оръжие. Като цяло обаче искате внимателно да покриете местата, където възниква триене. Това включва местата, където затворът се допира до рамката, както и други точки, където се извършва движение при изстрел. Отново проверете в ръководството за експлоатация за подробности. Макар че смазването е важно за работата на огнестрелното оръжие, прекаленото смазване може да е вредно. Излишъкът може да събере парченца неизгорял барут, създавайки гъста, лепкава слуз, която затруднява правилното функциониране на оръжието ви.

Сглобете отново и проверете функционалността. След като сте почистили всички части и детайли, ще трябва да го сглобите отново. Но не оставяйте нещата само така – ще искате да се уверите, че всичко е върнато там, където трябва да бъде. Отново се уверете, че огнестрелното оръжие не е заредено и че патронникът е свободен, и раздвижете затвора или спусъка назад няколко пъти. Това не само помага за равномерното разпределение на смазката, но и ви показва, че всичко функционира правилно.

Може да превключите всички предпазители и да проверите бутона за освобождаване на пълнителя. Преди да поставите пълнителя, за да тествате тази функционалност, проверете самия пълнител, за да се уверите, че е празен.

  • Избършете външната част. Последната стъпка от поддръжката изисква кърпа без власинки, но за предпочитане е кърпа, която е обработена със силиконов лубрикант. С помощта на смазаната кърпа внимателно избършете металните части от външната страна на огнестрелното си оръжие. По този начин не само се отстраняват остатъците от мръсотия и пръстови отпечатъци, но и се осигурява защитно покритие.

Вече сте готови да използвате безопасно огнестрелното си оръжие!