Поддръжка на огнестрелно оръжие

Лов Новини

В началото и в края на сезона е идеалният момент да направите цялостно годишно почистване на своето оръжие. Огнестрелните оръжия изискват щателно почистване и грижи, за да се запази тяхната функционалност и безопасност. Преди да се отправите на следващия си ловен излет, е хубаво да си припомним някои основни съвети за поддръжка, грижа и почистване на огнестрелни оръжия.

Защо е важно да почиствате огнестрелното си оръжие?

БЕЗОПАСНОСТ! Както всеки ловец, стрелец или любител на огнестрелни оръжия знае, безопасността е един от най-важните фактори, които трябва да се имат предвид, когато се обсъжда всичко свързано с огнестрелно оръжие. Независимо дали имате гладкоцевна пушка, карабина или друго оръжие,  огнестрелните оръжия са прецизни инструменти.

С течение на времето и при употреба неизгорелият барут, мръсотията и малките фрагменти от куршуми започват да се натрупват не само в механизма, но и в цевта. Не е необходимо много, за да се получи задръстване, неправилен изстрел или дори заклещване на куршум в цевта. Всяко едно от тези неща може да създаде опасни ситуации и потенциално да превърне огнестрелното оръжие в опасност за ловеца.  

В допълнение към проблемите с безопасността, огнестрелното оръжие, което не е правилно поддържано, може да доведе до проблеми с ефективността. Замърсеният ударник може да доведе до лек удар, който да попречи на възпламеняването на барутния заряд..

Нарезите в цевта на огнестрелното оръжие са прецизно изработени, за да стабилизира въртенето на куршума, което значително повишава точността. Наличието на замърсявания и мръсотия в цевта може потенциално да наруши стрелбата, което може да има всякакви негативни последици.

Разбира се, колкото по-сложно е огнестрелното оръжие, толкова повече са възможностите то да се повреди. Например полуавтоматичното огнестрелно оръжие има много по-голям брой движещи се части в сравнение с оръжията с болтов затвор. Натрупването на мръсотия или стара смазка може да доведе до неправилно функциониране на вашето действие, което да доведе до чести засичания.

ЗАЩИТА НА ВАШАТА ИНВЕСТИЦИЯ! Независимо дали сте колекционер, ловец или просто любител на огнестрелни оръжия, всички видове огнестрелни оръжия са вид инвестиция. Когато се поддържат правилно, те обикновено запазват стойността си доста добре и не се обезценяват, както се обезценява автомобила.

Но дори и да не търсите евентуална възвращаемост, огнестрелните оръжия не са никак евтини, а замяната на повреденото оръжие може да струва скъпо. Ето защо поддръжката и почистването на огнестрелното оръжие са ключова част от извличането на максимална полза от покупката.

Трябва ли да почиствате оръжието си след всяка употреба?

И така, установихме защо почистването е важна част от поддръжката, но колко често трябва да почиствате оръжието си? Както можете да си представите, отговорът зависи от това за какво го използвате и колко често го използвате.

Като цяло се препоръчва основното почистване на оръжието да се извършва след около 300 изстрела, а цялостното и дълбоко почистване – след около 3000 изстрела.

  • След практикуване на спортна стрелба и на полигона. Ако често посещавате стрелбището за тренировки или развлечение, е твърде вероятно да изстреляте по-голям брой патрони с огнестрелното си оръжие, отколкото ако ловувате. Поради тази причина обикновено е добра идея да почиствате оръжието си след всяка сесия на стрелбището.
  • След лов. Дори да имате изключително успешен лов, малко вероятно е да изстреляте почти същото количество боеприпаси, както на стрелбището. При по-умерен или евентуално неуспешен ловен излет може да стреляте с оръжието си само 5-10 пъти, а може и по-малко. Въпреки това, при ловните експедиции огнестрелните оръжия често са изложени на други източници на замърсяване и евентуално на корозия в околната среда. Влажността на въздуха, тревата, прахът, калта и дъждът могат бързо да повлияят на огнестрелното ви оръжие, което означава, че може да е добра идея да го почиствате след всеки излет, независимо дали сте били успешни или не.

Разбира се, можете да намалите голяма част от тези проблеми, като съхранявате правилно огнестрелното си оръжие, докато сте в движение. Например, когато се отправяте на поход или се подготвяте да изчакате някое диво прасе, можете да намалите замърсяванията, на които е изложено оръжието ви, като държите затворен затвора и го съхранявате в защитен калъф.

  • Почистване на рядко използвано огнестрелно оръжие. Ако имате огнестрелни оръжия, които не са били използвани от известно време – може би са част от колекция, която не искате да използвате често, или може би не сте имали време да посетите стрелбището. Във всеки случай периодичното почистване все пак е добра идея. С течение на времето могат да се натрупат прах, влага и други замърсители, дори и да ги съхранявате в сейф. Поради тази причина винаги е добра идея да изваждате огнестрелното си оръжие за почистване поне два пъти годишно или веднъж на тримесечие.