ВОДАЧЪТ НА ГЛУТНИЦАТА – ЧАСТ 2

Лов Новини

Маркиране на територия

Маркирането на територия става основно по мирис, т.е. белези с урина, изпражнения и секрети на жлезите. Територията също е акустично маркирана с вой. Все още не е напълно проучено как вълците общуват един с друг. Те използват езика на тялото и израженията на лицето, използвайки очите си, уши и устни. Комуникацията е допълнително подкрепена от отличителната козина и оцветяване около главата. Вълците комуникират с широк спектър от вокализации.

Изхранване на глутницата

Вълците са предимно месоядни животни, като в менюто им влиза и мършата. Не е изключено през лятото да търси и плодове. По принцип вълците ядат това, което лесно могат да плячкосат. Старите, много млади или болни животни са по-малко бдителни и по-лесно за убиване от здрав, пъргав и силен възрастен индивид. Тъй като вълкът не само изненадва плячката си, но и я преследва, то по-малко енергични, по-бавни животни автоматично се „избират“ от глутницата. Вълците могат също помиришат болни животни, преди болестта да стане видима за хората. За разлика от това, нападението на здраво и силно животно винаги представлява повишен риск за самия вълк, но това не означава, че здрави животни не са обект на плячка. Вълкът може да остави плячката си и да не я изяде напълно по няколко причини:

  • един вълк не може да изяде повече от десет килограма наведнъж. В повечето случаи плячката е доста по-тежка;
  • вълкът е обезпокоен, докато яде плячката си и не се връща към останките от  страх да не бъде хванат в засада от човешко същество;
  • някои вълци предпочитат прясна плячка, която сами са се убили;
  • в територията, която е обитавана от глутницата, има достатъчно храна и набавянето ѝ не е трудно;
  • често вълците, които изяждат само половината от плячката си, са особено активни отделни животни без недостиг на храна на територията си. Когато плячката е на разположение на глутницата обикновено не остава много.

Ловецът

Стратегиите за лов, използвани от вълци, варират в зависимост от голям на брой фактори – от вида и действието на плячката, размера на глутницата, местния терен и дори психически фактори. Когато търсят възможна плячка, вълците са склонни да се разделят и се движат успоредно един на друг. Дебненето на плячка, преследване на голямо разстояние не е изключение. Уверени в успеха си, преследване на до три километра е напълно в реда на нещата. В терен с особено добро покритие, вълците също разчитат на елемента на изненада. Когато е необходимо, вълците мобилизират значителния си талант за планиране и стратегически действия. Това включва способността им да въвеждат плячка в ситуации, в които няма изход. Когато ловуват сами, то единакът избира плячката си в зависимост от индивидуалните си възможности. Някои вълци избират плячка, която могат да надвият сами. Това често са неопитни млади, слаби или по-възрастни животни. Някои вълци дори превръщат препятствията като огради в елементи от ловната си стратегия, независимо дали ловуват самостоятелно или заедно.

Ако ловните стратегии са се доказали като успешни с определена плячка, то те вероятно ще се повторят. Това води до развитие на различни предпочитания за плячка от определени групи.

През зимата, докато големите тревопасни животни трябва да гладуват на голяма надморска височина, защото храната е оскъдна, а движението през снега е изтощително, то едрите хищници се справят доста добре през това време. Вълците се движат бързо в снега с големите си лапи. Те са по-бързи и изразходват по-малко енергия от сърната, благородния елен, дива свиня и зайците. Тези видове споделят местообитанието си дори с вълци през зимата, докато много хищни животни прекарват повече време в долините в зимата. Вълците реагират на всяка сезонна промяна на плячката си. Ако тяхната плячка се привлича близо до градовете, защото те са привлечени от храната, вълците върви с тях. И тук те убиват обичайната си плячка, но и ловят незащитени селскостопански животни, независимо дали през зимата или лятото.

Противно на всеобщото схващане вълкът не е само нощно животно. Глутницата може да бъде изключително активна през деня, особено на места, където няма хора. На места, където няма човешко присъствие, вълците са активни еднакво през деня и през нощта.

Всички сме чували историите за унищожаването на цяло стадо животни. И в този ред на мисли се появява въпроса: Защо вълците убиват повече от едно животно?

Ако, например, стадо овце е стреснато от вълци, но не може да избяга, овцете ще изпаднат в шок или ще изпаднат в паника. След това вълците действат инстинкт, който е поведение, познато на други хищници. Неестествено хванатите в капан животни и тяхното паническо поведение „стимулира“ сетивата на вълка и го карат да убие всички. от едно животно. Изложени са и различни породи овце различни модели на бягство.

Напаст или помощник в природата?

Вълците откриват болни диви животни значително по-рано и ги ловят много по-ефективно от хората, като по този начин спомагат за намаляване на разпространението на болести. По този начин те могат да намалят риска от епидемии и дори да ги предотвратят като цяло. От друга страна, вълците могат да се заразят и от пренасяни болести от селскостопански животни или други диви животни. краста, салмонелоза, бабезиоза, чума и други инфекции и паразитни заболявания могат да бъдат предадени директно, чрез кърлежи и насекоми или чрез околната среда. Болен хищникът или ще умре бързо, или ще се възстанови бързо. Видимо болни вълци са изключително рядко явление. Плячката, която вълкът не яде напълно веднага, се изяжда от други хищници и „чистачи“.

Някои по-малки видове хищници като златния чакал и лисицата са засегнати от присъствието на вълци, които са конкурент за плячка. В Словения златните чакали са изчезнали от райони, където вълкът се е настанил.

Вълците и хората

Опасни ли са вълците за хората? Опитът, натрупан по света, показва, че вълците не представляват непосредствена опасност за хората. За съжаление обаче, не всички имат еднакво разбиране за думата „опасност“. Това е и причината да обърнем поглед към статистиката.

В ЕС живеят около 18 000 вълка. Всеки ден има срещи между хора и вълци, но повечето от тях остават незабелязани от хората. Статистически погледнато, на всеки десет години в Европа има по-малко от един фатален инцидент с вълци. Атаките срещу хора по света през последните 400 години са обобщени в много изчерпателно научно изследване, проведено през 2001. Между 1950 и 2000 г. са били 59 инцидента в Европа. В 38 от тези случаи вълците са били заразени с бяс. Пет от тези атаки са завършили със смърт. От останалите 21 случая, четири завършват фатално, всичките в Испания. В Индия подобни проблеми са по-очевидни, но главно поради условията на живот. Вълците намират малко естествена плячка. Въпреки че популацията им в Европа се е увеличила през последните 30 години, броят на атаки от  вълци е намалял. В Румъния, Европейска държава с най-голямата популация на вълци (около 3000), са подадени само единични за хора, ухапани от вълци – и то само в случаи, където овчари са се опитали да нападнат глутницата.

Вълците обикновено избягват контакт с хората. Опасността се появява в моменти, когато човекът започва да храни млад индивид и в един момент, животното се научава да проси, а след това стават доверчиви и натрапчиви. Създаването на „положителни преживявания“ и свикване с човешкото присъствие не е добра идея. Вълкът е изключително адаптивно животно. Не бива да забравяме, че не е препоръчително диви животни да са близо до хората под никакви обстоятелства и това се отнася за всички видове диви животни.