ЗИМНА ГРИЖА ЗА КУЧЕТАТА

Кинология Новини

Няколко полезни практични съвета!

Истинското изпитание, както за кучетата, така и за техните стопани е зимата. Има определени опасности, които очакват животните в мразовито и снежно време, за които собствениците им трябва да знаят, за да вземат навременни мерки за сигурност. Това важи особено за начинаещите собственици на кучета.

Как да се грижим за кучето си през зимата?

Адаптирайте храната на Вашето кучето, според неговите нужди през зимата

Храненето на кучета през зимата е различно от храненето през другите сезони. Ако кучето Ви живее на закрито, няма причина да увеличавате дневната му дажба, когато настъпи студеният сезон. От друга страна, ако живее на открито, трябва да му се дава повече енергия, защото метаболизмът му, който трябва да се бори със студа, се засилва. Дажбата трябва да се увеличи средно с 10 до 20% в зависимост от климатичните условия, но не е въпрос само на количество. За да позволите на вашето куче да намери достатъчно енергия е препоръчително да подобрите качеството на диетата му. Ако вашият домашен любимец яде натурални продукти, добавете растително масло и варени месни изрезки с мастен слой към храната му. Храната трябва да е топла. Ако кучето е свикнало със суха храна, можете да я замените с храна за активни кучета. Но не пълнете суха храна с вода. Не всяко куче го харесва и тогава той ще замръзне. Добре е да се дават и витамини В и Е.

            Съдовете за хранене

Купите за храна и вода през зимата трябва да са пластмасови , така че езикът на кучето да не замръзва при допира до метал. За да предотвратите замръзване на водата в съда, наливайте редовно в него вряла вода. Ако вече е паднал сняг, възможно е кучето да го яде, опасност няма ако снега е чист, но в големи количества, това може да доведе до спад на телесната температура на кучето.  

Осигурете подходяща къща за Вашето куче

Ако вашето куче живее предимно навън, то трябва да може да има подслон, изолиран от земята и повдигнат (например с крака или палета). Заслонът /къщичка/ трябва да бъде покрит, за да предпази от лошо време (дъжд, сняг и т.н.) и поставен защитен от преобладаващите ветрове. По същия начин вътрешността трябва да бъде достатъчно изолирана чрез поставяне на одеяла върху легло от слама.

Външните колиби за кучета трябва да бъдат разположени там, където има добър дренаж, за да се предпази от влага. Платнен капак може да се постави над вратата на кучешката колиба или може да се използва вътрешна преграда. Препоръчителна е  вътрешна преграда към зоната за спане, за да запази топлината вътре при кучето, където спи.С капак на външната врата, този тип кучешка колиба помага много за предпазването на теченията от кучето, също така помага за запазване на топлината.

Не го връзвайте

Движенията на кучето, докато е вързано на открито, са ограничени, така че кучето не може да регулира температурата си. Ако температурите са отрицателни и постоянни, кучето рискува да измръзне по краката и да изпадне в хипотермия, което може да се окаже фатално. Освен това връзването на куче през целия ден не се препоръчва за неговото благополучие. В много държави дължината на въжето с което е вързано кучето не трябва да е по-късо от 2,5 метра.

            Разходки на кучето през зимата

Основната опасност е хипотермия. Трябва да ходите толкова често, колкото и през други периоди от годината, въпреки че времето на разходките трябва да бъде намалено, така че животното да не замръзне. Късокосместите животни страдат най-много от хипотермия. За разходки с кучето са достатъчни 15-20 минути. Съсредоточете се върху поведението на кучето. Ако на животното му е студено, то ще трепери, ще скимти, ще прибере лапи, ще потръпне и ще завлече собственика си у дома. Късокосместите кучета и малките домашни кучета се нуждаят от изолирани гащеризони и понякога ботуши през зимата, за да предпазят животното от порязвания от леда. През зимата пътищата се поръсват с различни реагенти, които също могат да повредят лапите на животното. Освен това кучетата имат навика да облизват лапите си и могат да се отровят. За кучетата живеещи в градски условие е препоръчително да мажат лапите на своите кучета със защитен мехлем.

Лекувайте го за настинка

Кучетата, както и хората, могат да настинат, когато са подложени на твърде големи колебания в температурата, когато са изложени на силен вятър или ако останат мокри твърде дълго. Основните симптоми са: кашлица и кихане, хрема, загуба на апетит, обща отпадналост, дори лека температура. За да помогнете на вашето куче да оздравее по-бързо, поддържайте го топло, като го поставите върху дебело, удобно и топло одеяло (Внимание: има отопляеми постелки за кучета) и се уверете, че то получава много хидратация, особено като приготвите хладък пилешки бульон. Ако симптомите продължават, по-добре е да се консултирате с вашия ветеринар.

Пазете се от антифриз. Кучетата са привлечени от сладкия вкус на етиленгликола в антифриза, но той е токсичен. Ако куче оближе антифриз, незабавната ветеринарна помощ е от съществено значение.

Какво никога не трябва да забравяме при грижи за нашето куче през зимата.

  • Редовно проверявайте възглавничките на краката на Вашето куче. Постоянното излагане на влага, причинено от дъжд, сняг или кал, може да раздразни лапите на кучето, причинявайки увреждане на кожата и инфекция от бактерии или гъбички. Ако Вашето куче има напукани или кървящи лапи, консултирайте се с вашия ветеринарен лекар.
  • През цялата зима внимавайте за порязвания, ожулвания, отломки в очите и наранявания на подложките.
  • Уверете се, че ваксинациите на Вашето куче са актуални. Стресът от силен студ е още по-голям за кучета с лошо здраве.

Катя Стефанова –Клуб Епаньол бретон