Защо Рой обичаше .257 Weatherby Magnum?

Лов Новини

Патронът .257 Weatherby Magnum е един от най-добрите патрони за свръхдълги разстояния, създавани някога. Той изгаря шепа барут, за да изстреля куршум с диаметър .257 инча със скорост от 1166 m/s (за 5.64 g куршум) до 1007 m/s (за 7.78 g куршум). Траекторията е удивително плоска на разстояния до 400 метра, като водата в езерото в Мейн в средата на януари.

През 1944 г. Рой Уедърби разработва патрона .257 Weatherby Magnum, който се нарежда на трето място по популярност сред всички патентовани патрони на Уедърби. Патроните .300 Weatherby Magnum и .30-378 Weatherby Magnum са съответно двата водещи патрона на Уедърби. Твърди се обаче, че .257 Weatherby Magnum е бил любимият патрон на Рой Уедърби, а за тези, които са го използвали, е лесно да разберат защо.

Уедърби е проницателен бизнесмен и търговец, но по душа е иноватор. Неговата философия за проектиране на патрони се е състояла в това леките куршуми да се движат с висока скорост, за да се създават силно поразяващи пушки с голям обсег на действие – „скоростта убива“ е могло да бъде мотото на Рой. Това е било новаторско мислене. По онова време се е смятало, че големите куршуми с бавна скорост дават най-добри терминални характеристики. Но Рой Уедърби не е следвал тълпата.

От 40-те години на миналия век Weatherby започва да разработва серия от патентовани патрони, базирани на магнум гилзите с пояс и автентичния му дизайн на рамо с двоен радиус. Теорията за рамото с двоен радиус, или „Вентури“, е, че то позволява на барута да гори по-ефективно. Повече от вероятно е обаче Рой да е създал уникалния дизайн на гилзата с двоен радиус за своите патрони, за да може те да се отличават от останалите по онова време. Освен това би означавало, че стрелците и ловците, използващи пушки Weatherby, ще трябва да идват при него, за да се сдобият с боеприпаси. През 1945 г. компанията Weatherby отваря магазин в Калифорния, и предлага пушки по поръчка, създадени на базата на FN Mauser и френския Brevex Magnum Mauser които са предназначени за патроните на Рой, чийто асортимент се увеличава. Тринадесет патентовани патрони са разработени от Рой, от предназначените за варминт .240 Weatherby Magnum до гигантския .460 Weatherby Magnum за едър и опасен дивеч. Първоначално Weatherby предлагали само месингови гилзи, но в 1948 г. компанията започва да предлага заредени боеприпаси. От 1951 г. насам Norma произвежда всички боеприпаси на Weatherby.

Weatherby Mark V Deluxe с калибър .257 Weatherby Magnum е класическа комбинация от пушка и патрон.
Вляво е показан калибърът .25-06 Remington. Вдясно е .257 Weatherby. Обърнете внимание на двойния радиус на рамото на последния.
За да докаже ефективността на високоскоростните куршуми, Рой Уедърби заминава на лов с .257 Weatherby за Африка, където заедно със сина си Ед го използват за различни видове дивеч – от антилопи до кафяви биволи.

Пушките Weatherby са известни с високото си качество, здравина и красота. Действието на Weatherby Mark V е въведено през 1957 г. и всеки, който познава действието, знае, че затворът е масивен, с девет заключващи накрайника. Рой, който винаги е бил маркетолог, рекламира пушката като „най-здравата в Света с болтов затвор“ и това може би е така, тъй като тя е тествана да издържа на налягане до 200 000 psi. Рой също така се уверен, че знаменитостите и други известни хора използват неговите пушки. Филмови звезди като Джон Уейн, Гари Купър и Рой Роджърс са ловували с пушки Weatherby. Военни като Чък Йегер и Джеймс Дулитъл, са използвали Weatherby. Астронавти от 60-те години са се отбивали в магазина на дребно, за да посетят Рой. Шахът на Иран е бил сниман с пушката си Weatherby. Рой изгражда своята марка около лукса, мощта, здравината и стрелбата на далечни разстояния, а патронът .257 Weatherby Magnum е останал в хрониките като любимия му създаден патрон.