Световни и национални рекорди

Други Новини

ГЛИГАН

Най-голямото диво прасе е било отстреляно през 2007 г. в Алабама и е тежало 1051 паунда /или 477 кг/. През 2007 г. едно 11-годишно момче от Алабама влиза в историята на лова на глиган. Джеймисън Стоун, който ловува от 5-годишна възраст, поваля чудовищно диво прасе с осем изстрела от 50-калибров револвер. Кантарът отчита 477 кг и дължина над 274 см.

За повече от 30 години България се смята за най-добрата страна за лов на глигани в Европа. Националният рекорд (158, 20 CIC точки, 27.10 см.) е на 2-ро място в световната ранглиста, но е бил световен рекорд в продължение 17 години, от 1986 до 2003 г.

Глиганите в България са известни не само с големите трофеи (20 до 29 см.), Но и голямото си телесното тегло.

ВЪЛК

Най-големият сив вълк, който е регистриран в книгата на рекордите на Гинес, е екземпляр от Юкон, Канада, за който се съобщава, че е тежал 103 кг.

Най-големият член на семейство кучета е широко разпространеният сив вълк (Canis lupus). Дължината на главата и тялото  му достига между 1-1,6 м, дължина на опашката 31-51 см, височина на раменете 66-81 см. Теглото достига между 16-80 кг. Мъжките обикновено са с около 15-20 % по-големи от женските, но размерът им варира в зависимост от района на разпространение, като най-големите животни живеят в Канада, Аляска и Сибир, а най-малките – в Близкия изток.

КАФЯВА МЕЧКА

Най – големият екземпляр е застрелян в Русия през 2016 г. от група ловци. Животното е тежало повече от тон. Животното е от вида камчатска кафява мечка. Кожата ѝ е съхранена и се пази като музеен експонат. Екземплярите от този вид достигат около 750 кг., като се счита, че това се дължи на богатата на протеини храна. Пълните със сьомга крайбрежни води осигуряват големи количества качествена храна. Умереният климат позволява кратък период на хибернация. Изправени на два крака, бозайниците могат да достигнат до 3 метра височина. За сравнение кафявите мечки у нас са с доста по – скромни размери – мъжките екземпляри нарастват на тегло до 400 кг, а женските до 130 кг.

В България ловът на мечка е строго забранен. Изключения се допускат единствено в редки случаи и то със специално разрешително.

ГЛУХАР

Глухарът е най-голяма птица, която е обект на лов в България. Числи се към едрия дивеч. Най-голямата документирана птица е тежала 7.2 кг. Ареалът на глухара е предимно Европа и Азия. Ловът на глухар е един от най-зашеметяващия и емоционален лов, които истинския ловец може да опита. Много ловци пътуват десетки хиляди километри, за да достигнат до токовищата в иглолистните гори на Родопите, за да имат шанса да се срещнат с тази мистична птица. Основните токовища са разположени на 1800-2000 м н.в.

СРЪНДАК

През 2021 в България бе записан нов национален рекорд за трофей от сръндак. Оценката е поставена по време на Световното ловно изложение „В едно с природата”, което се проведе през 2021 година в Будапеща. Комисията от Международния съвет по лова и опазване дивеча (CIC) оцени трофея, добит през месец май 2020 г. в ДЛС-Тервел, като експертите дадоха оценка от 214,9 точки, което официално потвърждава, че България има нов национален рекорд. Досегашният трофей при сръндак е със 191 точки по CIC и е отстрелян през 2014 година в Къпиново /Велико Търново/.

Предварителната оценка в страната ни, за Гигантът от Тервел /така го нарекоха немски журналисти/, беше 232,12 точки, докато комисията от CIC му даде с около 17 по-малко, основно заради намаляване на теглото на трофея, вследствие на изсъхване през месеците след отстрела. Големите трофеи достигнат 500-650 гр. Средно се отстрелват  350-480 грама. В Родопите, средни трофеи се добиват с тегло 250-400 г

БЛАГОРОДЕН ЕЛЕН

България e европейска страна номер 1 в лова на благороден елен и държи 4 световни рекорда, включително актуалния световен рекорд трофеи (273, 60 CIC точки, 16, 2 кг.). От всички 23 трофея от този вид с оценка над 250 т. CIC, 12 произхождат от България. Най-тежкият добит трофей на благороден елен е с маса 19.2 кг.

Средно се отстрелват елени  с тегло на трофея между 10 и 12 кг.. За да бъде успешен лова препоръчваме, той да бъде проведен по време на брачния период – втората половина на септември. Големи трофеи се добиват при достатъчно сняг и през  декември и януари. .

ЕЛЕН ЛОПАТАР

Националният рекорд (207, 59 CIC точки) е отстрелян в  ловно стопанство Воден, Североизточна България. Размножителният период е през октомври.Ловува се чрез издебване,примамване и изчакване. Големите елени лопатари достигат до 6,5 кг.

МУФЛОН

Популацията на муфлона е представена в много стопанства,предимно в Родопите, южна България. Националният рекорд е 240.05 CIC – 95, 6 cm . В България средно се отстрелват трофеи от 70 см до 98 см.

ДИВА КОЗА

Балканската дива коза се разпространява главно в Родопите. Ловът чрез издебване е много по-лесен от където и да било другаде,поради факта,че се ловува на терени с надморска височина /900-2300 м./. Националният рекорд е (118,50 CIC точки). Женските достигат до 90-95 CIC точки, мъжките до 100-113 CIC точки.

ДИВА КОТКА

Четири са световните рекорди на кожа на дива котка, като този с оценка 82,99 т. CIC все още е водещ. Дивата котка е брутален хищник , който се храни с всички видове дребен дивеч и в районите с висока популация унищожава огромно количество яребици, фазани, зайци и други видове дивеч, които са обект на разселване и стопанисване от ловните сдружения. Ловът ѝ в България е забранен.