Презареждане на нарезни патрони

Други

Ако сте си наумили, че искате да зареждате нарезни патрони ли чуждицата която набира все по голяма популярност (релоудинг), то този материал е за Вас. Родината на това занимание е Америка, където от десетилетия се презарежда и личната  направа на муниции има дълбоки корени.

Като всичко, на което ще посветим нашето време, трябва да си зададете няколко въпроса. Един от най-важните е „Колко патрона стреляте на година?“ На практика малко са ловците с нарезно оръжие, които стрелят над 100 патрона годишно.

Ако попадате в графата на тези хора ,то презареждането не е за вас. Ако обаче сте решили, че желаете да извлечете максимума от вашето оръжие, което рядко се получава с фабрични боеприпаси, то със сигурност няма да съжалявате. Фабричните боеприпаси се зареждат на поточни линии и дозирането на барута не е толкова прецизно, колкото човек с хубава везна може да направи. Избора на подходящия куршум за вашата цев и неговото тегло и размери. Понякога няколкото зрънца барут оправят или влошават вътрешната и външната балистика, т.е. оръжието може да стреля по различен начин.

Следващият въпрос, пред който сме поставени е „Какъв лов практикувате?“

Ако сте избрали най популярния в България начин на ловуване, а именно ловът на гонка, където няма време за прецизен изстрел и нещата се случват спонтанно и динамично, то там разлика в попаденията от 2 до 5 сантиметра не играят решаваща роля. Там важното е да попаднете във витална зона. Има достатъчно производители на боеприпаси който ще удовлетворят Вашите изисквания в различни ценови категории.

Ако обаче Вашия начин на лов е на ход, чрез издебване и стрелбата се осъществява на големи дистанции, то прецизността трябва да е на ниво. Тогава презареждането е това, което може да Ви обезпечи еднаквост на стрелбата и качество на готовия боеприпас.

Имате ли свободно време и ресурси? Да! Презареждането изисква време. Време за теоретическа подготовка, защото това занимание изисква сериозна информационна подготовка и не може просто така да  се справиш – взимаш, пълниш и си готов. На практика трябва да се запознаете с Вашето оръжие и неговите възможности. С неговите характеристики, време за зареждане, време за тестване, за да се стигне до намирането на перфектната конфигурация.

Ако разгледаме въпроса на презареждането от към ресурси, то първоначалната инвестиция /както при всяко начало/ е голяма. Цялото оборудване струва сериозна сума, която трябва да съобразим с бюджета си. Като основен консуматив – барутът, се предлага в търговската мрежа на големи разфасовки от 500 грама и 1 килограм. При закупуването му, трябва той се подбира в зависимост от калибъра на боеприпаса и теглото на куршума, който в по-късен етап пък се влияе от стъпката на цевта и нейната дължина. Куршумите са в опаковки по 50 или 100 броя. За щастие нашите търговци предлагат и на брой. В другите държави се предлагат и тъй наречените „тестови пакети“, които съдържат по 15 куршума от вид. Капсулите са в стандартни опаковки по 100, 150 и 250 броя. Гилзата е най-скъпият консуматив в един патрон, като цените на някои производители на гилзи достигат цената на готов патрон. Затова няма по ценно за презареждащия от лот хубави гилзи. Една гилза може да понесе до 10, дори и повече презареждания след съпътстващите ѝ обработки след всеки цикъл.

Ако сте си отговорили на тези въпроси и сте решили, че все пак ще се впуснете в дълбините на презареждането, то моят съвет е първо да се запознаете виртуално как се случват нещата и какво Ви е необходимо. В интернет пространството има достатъчно информация. Може да намерите видео материал кое, как и какво се прави, както и етапите, през които трябва да се премине за да да получим готов патрон. В полза винаги може да бъде и приятел или колега, който зарежда. Човек с опит може да бъде изключително полезен за съвети насоки и дори само да Ви запознае с процеса на зареждането, то това може да бъде от изключителна помощ.

Но да се върнем от начало…Наистина ли си струва презареждането на боеприпаси? Фабричните боеприпаси са удобни, достъпни, не изискват никакво време, с изключение на времето прекарано в магазина. В даден момент всеки стрелец се заиграва с идеята да зареди собствените си боеприпаси. Насреща получава: Повече точност! Разнообразие от куршуми! И дори може и да спести средства с течение на времето. Презареждането на боеприпаси прилича малко на изработка на свои собствени стрели или връзване на собствените си мухи при риболова. Като краен резултат можете да направите по-добър продукт от този, който може да намерите в магазинната мрежа. Но най-голямата полза ще бъде удовлетворението и гордостта, че сте го направили сами. Да отидеш на лов и да свалиш трофеен екземпляр е голямо постижение. Ако го направите с патрон, който внимателно сте разработили – безценно. Същото може да се каже и за стрелбата по мишени. Ако просто искате само да дръпнете спусъка и да освободите малко напрежение, то онези изгодни и евтини боеприпаси от марката X ще са Ви напълно достатъчни. Но ако искате да стреляте целенасочено и прецизно, да свършите работата, както трябва, то удоволствието би било доста по-голямо ако го направите с уникален патрон, конструиран и съобразен с Вашето оръжие.

Дали препоръчвам презареждането на нарезни патрони – разбира се, че го правя! Но това е занимание само за хора, които обичат да работят с ръцете си и имат свободно време да го правят. Зареждането на патрони е за хора, които могат да поддържат записи и ред, да са внимателни и търпеливи. Това не е нито трудно, нито опасно занимание, но не е за небрежни или лекомислени хора. Истината е, че ако се заемете сериозно с тази работа, то резултатите ще си заслужават.

Както казахме малко по-нагоре, в самото начало е трудно да се спестят разходи при обурудването на кътчето за удоволствие. При презареждането на нарезни патрони спестяванията идват с времето. Тук изобщо не говорим за удоволствието на самото зареждане. След второто и третото презареждане на гилзата, вече можем да говорим за спестявания от цената на амунициите в мрежата. След четвъртото и петото презареждане, цената е намалена наполовина.

Практиката показва и това, на което всички занимаващи се с изработката на собствени амуниции постигат доста по-висока точност. Точността на ръчно сглобеният патрон се дължи на факта, че същия е разработен специално за оръжието на стрелящия. Амунициите в магазинната мрежа трябва да бъдат изработени по универсални стандарти, за да паснат на всяка пушка. Но всяка пушка и куршум стреля най-добре само с правилната комбинация от капсул, барут, куршум и дълбочина на влагане на куршума. От всичките тези компоненти, последното често е най-важно. Ако поставите куршума дори със стотна  по-дълбоко или по-плитко, то ще получиш различен резултат. Съобразяването с техническите характеристики на определено оръжие повишават показателите на патрона.

Може би най-малко обсъжданото предимство при презареждането и разработването на Вашите собствени амуниции за пушка е, че използването им ще Ви направи и по-добър стрелец. Това се случва, не само защото вашите амуниции ще станат по-евтини, а защото така ще можете да стреляте повече… Ще експериментирате с по-леки куршуми, по-тежки куршуми. Ще търсите връзките между маса и форма-фактор, балистичен коефициент, начална скорост и енергия. Ще откриете как фините промени в зарядите на барута могат да подобрят точността.

Но, за да разберете магията на презареждането, трябва да направите първата стъпка – да купите инструментите си! Не всичко се свежда до просто пълнене на барут и куршуми в гилзите  на ръка. Нуждаете се от:

Преса за патрони: Пресата за презареждане е устройство, с чиято помощ собствениците на оръжие рециклират изстреляните гилзи, за да сглобят и презаредят собствените си боеприпаси. Презареждащите преси се предлагат в различни форми и размери, като всяка е с предназначение. Пресите се предлагат като едностепенни,турет или прогресивни. Първите всяка дейност се извършва по единично. При турет пресите матриците за отделните операци са подготвени и с едно движение преминавате на следващата. При прогресивните преси с едно движение се извършват няколко различни операции и това съкращава времето и увеличава производителността. Повечето колеги, които се занимават с презареждане намират едностепенните преси за най-подходящи. Прогресивните преси се използват от хора, които стрелят повече и използват голямо количество патрони.

Цените на пресата варират на пазара, като зависят основно от материала, бранда и издръжливостта. Дори и евтините преси могат да заредят адекватни патрони. При полупрогресивните и прогресивните, трябва да се работи и да бъде осигурена по-фина настройка, а това предполага и разбиране на материята.

Матрица: Това са стоманени „камери“ съобразени с калибъра на боеприпаса , в които се вкарват  гилзите , за да се върнат обратно до правилния размер. По този начин в тях могат да бъдат поставяни нови куршуми. В зависимост от оръжието (болт, полуавтомат), за което зареждате, комплектът ви ще включва две или три, дори четири матрици. На практика спокойно може да споделите разходите с приятел който също би искал да зарежда същия калибър като вашия.

Везна за барут: Везната е от съществено значение за измерване на точните дози барут. Механичните везни  са напълно подходящи и надеждни, но се предлагат достатъчно цифрови модели и такива с автоматични дозатори, които са в горната ценова граница, но са изключително прецизни.

В списъците за снабдяване ще намерите шублер, дозатор за барут различни държачи, фунии, инструменти за скъсяване и премахване на ръбове и много други съпътстващи инструменти и машинки но преди всичко е добра идея да се снабдите с ръководство за презареждане на нарезни патрони, където ще намерите не само пълни инструкции, но и рецепти, които ще са Ви от полза.

И тук идва въпросът. Кое е по-добре? Сами да набавим инструментите си един по един или да закупим на готово един начален комплект. Което и от двете да изберете със сигурност няма да сбъркате, защото скоро презареждането на нарезни патрони ще се превърне в истинско удоволствие.

Има хора с различни разбирания за презареждането.

Някой от тях го правят за извлекат максимума от своето оръжие. Други, за да свалят цената на боеприпаса, което както разбрахме се получава в по дългосрочен план и то при положение, че сте инвестирали сериозна сума в оборудването си. Третата група са „състезателите на дълги дистанции“. Като истински професионалисти всичко е съобразено с техните изисквания и повечето неща са строго индивидуални. Като се започне от поръчковите цеви на оръжието и се стигне до поръчкови гилзи и инструменти за направата на перфектния боеприпас.

В крайна сметка всичко зависи от Вас, Вашите ресурси и време. И още една истина – ако барута не ти е в кръвта, не е за тебе и смисъл няма!

 В следващите броеве ще се опитам да ви запозная с различното оборудване за тази цел и неговия адекватен избор.

Ако имате въпроси може да се присъедините към нашата фейсбук страница „Презареждане на нарезни патрони/Reloading rifle ammo„. Ние сме насреща!

 Автор: Тодор Ялъчков