Ръчното огнестрелно оръжие през вековете част 3

Други Лов Новини

  • Puckle Gun, създаден 1718 г

Puckle Gun е едно от първите оръжия, които можем да наречем „картечница“, но механизмите му не приличат на съвременните такива. Пистолетът е патентован от Джеймс Пъкъл през 1718 г. Това е монтирано на триножник, едноцевно кремъчно оръжие с ръчно задвижван въртящ се цилиндър.

  • Мускет Модел 1777

Мускетът Модел 1777 е едно от най-широко използваните оръжия в континентална Европа. Първоначално е създадена през 1777 г. за френската армия. При добро обучение френски пехотинци са могат да изстрелват три залпа в минута. Между 1777 – 1826 г. са произведени около 7 милиона мускети Модел 1777 – този брой не е надвишен до Първата световна война. В началото на 1800 г., след войните за френска революция, Наполеон Бонапарт иска мускетите да бъдат леко преработени. Коригираният модел, „Modèle 1777 corrigé“, включва някои малки модификации на ударника, щика и приклада. Други малки подобрения на мускета са настъпили през 1816 и 1822 г.

  • Колт револвер, създаден 1836 г.

Въпреки че револверите са съществували от векове, пистолетът на Самюел Колт е първият наистина успешен револвер. Колт получава първия патент за своя въртящ се механизъм във Великобритания през 1835 г., а година по-късно получава патента на САЩ. През 1836 г. Колт основава компанията за производство на патентно оръжие в Патерсън, Ню Джърси. Колт продължава да произвежда оръжия в тази компания до 1842 г. Първоначално Колт не успява да осигури държавен договор за оръжията си до 1846 г., когато мексиканско-американската война е в ход. Популярността на това оръжие  продължава да расте и днес Colt Manufacturing Company е един от най-широко признатите производители на оръжия в света.

Автор: Борис Кръстев, Председател на клуб по стрелба BPST – Стара Загора и експерт балистика историческо оръжие експерт балистика историческо оръжие