Ръчното огнестрелно оръжие през вековете част 2

Други Лов Новини

И накрая за фитилната пушка. Приема се, че откритието на бавно тлеещия фитил е на белгийския херцог Магнус. Обикновен оплетен  памучен фитил се обработвал  с оловен ацетат. Испанците в същото това време  добавяли и малко селитра. Освен, че тлеел бавно, примерно със сантиметър на минута, същия е можело да бъде запален с обикновено огниво с кремък. Наличието на фитил, дало възможност да се направи и първия в историята запалителен механизъм, който представлявал система от 2 лоста и подавал фитила към подсипа с барут. Спусъкът първоначално е взаимстван от спусъка на арбалета . Към края на 15 век фитилната пушка вече е на щат в европейските  армия в 10% от личния ѝ състав. По това време вече се правят цеви с дължина около 100см., калибърът слиза между 16 -18см. и куршумът вече е само оловно топче от около 20гр. Далекобойността  е 150 крачки, рицарската броня се пробива от  25-30 метра и началната скорост на куршума достига 300м в секунда, което е много близко до съвременните ловни гладкоцевни оръжия.

Най- старите огнестрелни оръжия в света:

  1. Ръчното оръдие Heilongjiang

Смята се, че ръчното оръдие е най-старото съществуващо оръжие в света. Въпреки че ръчното оръдие не е точно пистолет, то е едно от първите огнестрелни оръжия, създавани някога и е предшественик на съвременните оръжия. Изследователите смятат, че ръчното оръдие е било използвано в битки някъде между 1287 – 1288 г. В разказ от периода, наречен История на Юан, командир на име Ли Тин ръководи група войници, които са били оборудвани с ръчни оръдия, като част от анти -бунтова кампания за династията Юан. Днес ръчното оръдие е изложено в провинциалния музей Хейлундзян в Харбин, Китай.

  • Пушката Танегашима

Това е японско оръжие с фитилно запалване, използвано от самураите.Оръжията с фитилно запалване са произведени за първи път в Япония от португалците през 1543 г. По време на жестока буря, португалски пътешественици попадат на японския остров Танегашима. По – късно на острова е доведен и оръжейни, който да разясни технологията на изработване на пушката.  . През следващото десетилетие са произведени над 300 000 пушки Танегашима, които променят естеството на японската война.

  • Пистолетът Wheellock на император Чарлз V, създаден 1540 – 1545 г

С напредването на оръжейната технология се създават различни механизми за стрелба. Въпреки че кибритените пистолети са по-стари от ключалките, много малко примери са оцелели. Въпреки това, все още съществуват много оръжия, които са създадени за първи път в началото на 1500-те години. Оръжията Wheellock са първите самозапалващи се огнестрелни оръжия, което означава, че те могат да се стрелят ефективно с една ръка. Пистолетът с двойна цев, направен за крал Чарлз V е един от най-ранните оцелели пистолети, датиращи от около 1540 – 1545 г. Създаден е от Петер Пек от Германия. Пистолетът разполага с две ключалки, комбинирани в един ударен механизъм, което означава, че всяка цев може да се запали отделно. Украсена е с личните емблеми на Чарлз V: двуглавия орел и колоните на Херкулес с латинското мото PLVS VLTRA (което означава „е отвъд“).

  • Револверът на Георг фон Райхвайн, създаден: 1597 г

Пистолетът, притежаван от Георг фон Райхвайн, немски офицер от средата на 17-ти век, е най-старият съществуващ револвер в света. Печатите върху пистолета предоставят окончателно доказателство, че револверът е създаден от Ханс Стоплер, немски оръжеен ковач, през 1597 г. Пистолетът е направен за някой с висок статус и е украсен с месинг, кост и седеф. За разлика от съвременните револвери, този пистолет се върти ръчно. Георг фон Райхвайн е последният собственик на пистолета и го купува, когато е назначен за майор и командир на силите в крепостта Бергенхус в Норвегия през 1636 г. Револверът в момента се намира в фолклорния музей Maihaugen в Лилехамер, Норвегия.

  • Кремъчен пистолет на крал Луи XIII, създаден 1620 г.

Едно от най-големите постижения в оръжейната технология е изобретяването на кремъчния механизъм. Първите истински такива са създадени във Франция в началото на 17 век. Кремъчните механизми са били често използвани през следващите два века до изобретяването на ударния механизъм. Ранен пример за френски кремъчен пистолет този, собственост на крал Луи XIII. Създаден е в работилницата Марин Льо Буржоа, който се приема и за  изобретател на кремъчния механизъм. Пистолетът е украсен с коронования монограм на Луи XIII, а краят на пистолета с форма на свитък е уникален дизайн. Днес пистолетът на крал Луи XIII е изложен в The Met Fifth Avenue в Галерия 375.

Автор: Борис Кръстев, Председател на клуб по стрелба BPST – Стара Загора и експерт балистика историческо оръжие експерт балистика историческо оръжие

Очаквайте част 3.