Риболов на пъстърва за начинаещи – част 2

Новини Риболов

Риболов с естествена стръв

Риболовът с естествена стръв се счита за основен и е изключително популярен. Изисква познания за навиците на хране и познаване на поведението на вида. Живата стръв позволява достигане на добър улов по всяко време на годината.

Риболовът на жива стръв е един от най-ефективните начини за улов на пъстърва. Съществуват много видове жива стръв и пъстървата би нападнала всяка една от тях, но е разбираемо някои видове жива стръв да бъдат по-добри от други.

Бели червеи

Белите червеи могат да бъдат считани за лятна стръв –особено ако температурите са високи окакавидяването се случва изключително бързо. През късната есен бял червей рядко попада във водата. Но независимо от това рибата целогодишно охотно кълве на бял червей.

Белите червеи могат да бъдат намерени във всеки рибарски магазини и не си заслужава да ги „произвеждаме сами“. Съхранението им е изключително лесно. Понижаването на температурата забавя тяхното развитие, особено в условие на недостатък на кислород. Това е и причината поставената кутийка бели червеи в кутийка с дупки в хладилника, да ги запази за дълго време. Те могат да останат в състояние на анабиоза до три месеца. Според специалисти тези ларви на мухи могат да вършат чудеса за риболова на пъстърва.

Восъчен червей

Восъчните червеи са личинките на гъсеницата на восъчните молци. Възрастните молци се наричат „пчелни молци“. Представлява бели гъсеница с, черни или кафява глава. В дивата природа живеят като гнездови паразити в пчелните семейства и ядат пашкули, цветен прашец и дъвчат пчелен восък, откъдето идва и името. Пчеларите смятат восъчните червеи за вредители. Могат да бъдат съхранявани дълго на студено и обикновено се отглеждат върху смес от зърнени култури, трици и мед.

малката пъстърва често се опитва да изкара малка рибка в хранопровода си, ако могат да я поставят в устата си.

Земни червеи

Земният червей е класика в риболова. Факт е, че всички видове пъстърва обичат естествено плаващите земни червеи. Червеите се срещат около повечето води, където живее пъстървата, особено през пролетта и есента. Червеите харесват влажна почва и влажност, а почвата има тези свойства, когато е близо до водата. Тези червеи се озовават във водата и пъстървата може да ги консумира постоянно. Не можем да пренебрегнем и аромата, цвята и естествено мърдане, които могат да привлекат пъстърва от далеч.

Жива риба

Много колеги пренебрегват риболова с малка рибка, а тя може да бъде изключително ефикасна. Пъстървата е хищник, който не прощава. Най-добри за целта са малките кротушки, клен, карагьоз и лешанка /елешката/.

Риболов с изкуствени примамки

Днес на пазара можем да намерим толкова много различни изкуствени примамки, че  е изключително трудно да ги съберем в няколко изречения.  За да бъде натрупан опит, трябва да се експериментира с многобройните видове  блесни, воблери, клатушки и др.

Блесните са доста често използвана примамка, но са доста леки и е трудно да ги държим близо до дъното, където атакува пъстървата. От изключително значение е и изборът на цвят, който може да продопредели и успешния излет. Като размер най-подходящ е 0 до 2 – ри номер.

За клатушките и воблерите можем да кажем същото – ексериментирането с различните видове цветове и размери, може да е в основата на успешния риболов.

Риболов на муха с шнур

Риболовът с изкуствена муха е един от най-динамичните и най-изящните, свързан е с много напрежение и красота.  Много пъстърви се изхранват изключително и само от насекоми, така че мухарството може да бъде много успешен вид риболов. Рибата винаги е нащрек за малки насекоми, които са попаднали във водата.

На българския пазар има много видове стримери, сухи мухи и нимфи, които могат да бъдат използвани.  От избора кой репликатор да използваме, зависи и и успеха на риболова на муха. Особено след дъжд, когато рибата излиза по-близо до повърхността, за да се храни, този тип примамки работят изключително добре.

България до ден днешен държи официалния рекорд за най-голяма балканска пъстърва, уловена законно с въдица от езеро. През далечната 1980 г. Атанас Латев от град Батак хваща 11,100 кг и е дълга цели 97 сантиметра на язовир „Голям Беглик“. Балканските пъстърви са речни риби и обикновено не надхвърлят 3-4 кг в нашите водоеми. Трофеят е показан за първи път на Световно ловно изложение в Пловдив. Именно там рибата е официално призната за нов световен рекорд.

Най-голямата пъстърва на планетата, запечатана на снимка, е хваната през 1958 година в язовир „Локве“, Хърватска. Тя тежи цели 25,50 кг и е дълга 124 см. Трофеят не е уловен с въдица и макара, което го прави далеч по-малко ценен.

Любопитно

  • Пъстървата (включително морската) принадлежи към един, многотипен вид. Тя обаче е толкова променлива и адаптивна, че съществуват над 50 отделни вида;
  • Пъстървата има между 38 и 42 двойки хромозоми. Хората имат само 23 двойки;
  • Едрата пъстърва яде голяма плячка. Големите новозеландски пъстърви могат да бъдат „уловени“ да се хранят с мишки;
  • Дъговата и обикновената пъстърва не могат да се кръстосват в дивата природа;
  • Пъстърва произвежда около 2000 яйца на килограм телесно тегло при хвърляне на хайвера;
  • Яйцата на пъстървата се нуждаят от постоянно снабдяване със студена, чиста и добре обогатена с кислород вода;
  • Сладководни бисерни миди зависят от пъстървата за част от жизнения си цикъл. Те живеят в хрилете на рибата до една година, преди да се „изпуснат“ и да се заровят в речното корито;
  • Сьомгата и морската пъстърва отиват в морето, за да се хранят и да растат до зряла възраст, връщайки се в родните си реки, за да хвърлят хайвера си. Сьомгата пътува на дълги разстояния до океанските места за хранене, докато миграциите на морската пъстърва са много по-променливи и варират от къси, крайбрежни хмели до много по-дълги разстояния в морето.
  • Сьомгата и пъстървата могат да се кръстосват и да произвеждат хибриди;
  • По-голямата част от пъстървите в дивата природа умират преди първия си рожден ден. Смъртността през първата година от живота им обикновено е 95% или повече, като през следващите години пада до около 40 – 60% годишно;
  • Пъстървите нямат люспи през първия месец от живота си;
  • Пъстървата има зъби на горната част на устата, наречени вомерини зъби, и това помага да се разграничи пъстървата от сьомгата. При пъстървата зъбите са здрав двуред; при възрастна сьомга в сладка вода, те са малки и едноредови или липсват;
  • Пъстървите имат елипсовидни очи, които им позволяват да се фокусират върху храната и приближаването на хищници едновременно;
  • Период на хранителна лудост, онези две седмици, в които пъстървата се храни неконтролируемо през пролетта;
  • Проучванията показват, че пъстървата реагира на внезапни промени в околната среда като дъждовна буря, като се храни силно;
  • Пъстървата е станала толкова добре натурализирана в някои страни, че са изместили местната риба (например в Нова Зеландия). В тези случаи те са инвазивен вид. Те обаче имат значително икономическо значение за спортния риболов и туризма;
  • Пъстървата, уловена на муха, е по-малко вероятно да умре след освобождаване, отколкото пъстървата, уловена на стръв;
  • Балканите са център на уникалност на пъстървата. В този регион могат да се намерят четири подвида, различни както по външен вид, така и по навици; те включват охридска пъстърва, мраморна пъстърва, мекоуста пъстърва и зъбчатна пъстърва;
  • Пъстървата и сьомгата са особено уязвими към изменението на климата и глобалното затопляне, защото зависят от изобилието от чиста, студена вода;
  •    Много кисела вода – pH 3,5 – може да причини смъртта на яйцата на пъстървата в рамките на десет дни.

И не забравяйте! Пъстървите имат мозък с размерите на грахово зърно, но са много способни (очевидно) да ни надхитрят … В повечето случаи.

НАСЛУКА!