Африканската чума по свинете (АЧС)

Лов Новини

Африканската чума по свинете (АЧС) е заболяване, което засяга домашните и дивите свине. Въпреки че не представлява заплаха за хората, тя може да е смъртоносна за свинете и да има сериозни социално-икономически последици за засегнатите страни. През последните години тя се разпространи в Европа и по целия свят.

Тъй като понастоящем няма лекарство или ваксина, е важно да предотвратявате огнищата, като предприемате подходящи действия в качеството си на гражданин, турист, фермер или ловец.

Понастоящем, в зоните на огнищата единственият ефективен начин за предотвратяване на разпространението в съседни региони и държави е масовото унищожаване на отглеждани в стопанства свине и на диви свине. Поради това ранното откриване, предотвратяване и докладване са от решаващо значение за контролирането на тази епидемия.

Няма одобрена ваксина за африканската чума по свинете (АЧС) в Европа, така че едно огнище може да доведе до унищожаването на голям брой свине в засегнатите райони.

Тъй като възникването на огнище на АЧС може да има големи опустошителни последствия, откриването, превенцията и докладването са ключови за ограничаването на тази смъртоносна болест.

  • Не допускайте разпространение.
  • Установете признаците.
  • Докладвайте подозрителните случаи.

Африканската чума по свинете не представлява заплаха за хората, но причинява сериозни социално-икономически последици в много страни.

Областите, засегнати от АЧС, търпят значителни финансови щети поради ограниченията в износа на месо. Освен това местните дейности в горите също са засегнати от намаляването на дивите свине, тъй като броят им спада заради вируса.

Още полезни материали по темата може да намерите тук