Внимание! Бракониери

Новини Риболов

Борбата с бракониерството е една изключително тежка борба, която всички организации, които са свързани с опазването и защитата на природните и национални ресурси, водим от години. Всъщност бракониерство е незаконният отстрел, улавяне или отнемане на дивеч, риба или растения от частна собственост или от място, където подобни практики са ограничени или забранени. То е основна и екзистенциална заплаха за множество диви организми по целия свят и има важен принос за загубата на биологично разнообразие.

До 20-ти век по-голямата част от бракониерството е дейност за осигуряване на прехраната – т.е. вземане на дивеч или риба от хората за препитание. В средновековна Европа феодалните земевладелци от краля надолу стриктно са налагали изключителните си права за лов и риболов върху притежаваните от тях земи, а бракониерството се е считало за сериозно престъпление, наказуемо със затвор. Гористите местности са обект на специални закони за запазване на дивеча, особено във времето, когато са осигурявали спорт на благородниците и кралските особи. Постепенно бракониерството се превръща в специализирана дейност и сблъсъците между бракониерите и властта, често завършвала с нечия смърт.

Съвременното бракониерство е доста по-различно. Обикновено се извършва за спортна или търговска печалба, както за легалния, така и за черния пазар. Бракониерството може да бъде сериозна заплаха за много диви видове, особено онези, които са защитени в резервати или национални паркове. Много животински видове изчезват и дори са изчезнали от своите местообитания, заради дейността на бракониери.

На местно ниво проблемите са значителни. В месеца на активна забрана за любителски риболов, в настоящия брой ще обърнем внимание на бракониерството в риболова. Това е и причината да се свържем с Риболовно Сдружение „Олимпик 2002“, които редом с ИАРА, от години са на фронта за борба с бракониерството в България. През последната година, те създадоха приложение за сигнали „Български Риболовец“, което е лесно достъпно и е следващата стъпка в правилната посока.

„Успяхме да създадем бързо, мултифункционално, лесно, удобно, информационно и национално приложение за смарт устройства за подаване на сигнали към ИАРА, като впоследствие добавихме и БДИБР по молба на бивш вече директор, чрез което да елиминираме практически всички натрупани през годините проблеми при подаването на сигналите и последващото им проследяване. След кратка регистрация която е еднократна и въвеждане на телефонен номер се преминава към подаването на сигнала за нарушение на законът за рибарството или екологичен проблем!

 Това става супер лесно само с един клик – просто избирате съответното нарушение от изброените такива. Преди да изберете дали искате да подадете сигнал за нарушение на ЗРА или замърсяване, за ваше улеснение може директно да наберете тел 112 или телефонът на съответната регионална структура на ИАРА с едно действие.

Приложението може да свалите безплатно и директно на вашия телефон или таблет под името – „БЪЛГАРСКИ РИБОЛОВЕЦ„

След като изберете нарушението, за което искате да подадете сигнал, се преминава към това да изберете къде точно се извършва нарушението и имате възможност да избирате от всички области в България, както реките и водоемите в тях.

Това е много важно, защото приложението снема вашите GPS координати и по този начин се проверява истинността на вашият сигнал. Ако сте написали, че сте на река Марица, а GPS координатите ви показват, че в момента на подаването на сигнала сте на кафе на Витошка, то този сигнал при проверката от наша страна няма да бъде препратен към ИАРА или БД. Да, нашето сдружение от доброволци преглежда всеки един сигнал преди да го препрати на съответната институция, с което още веднъж искаме да улесним тяхната работа. Ето колко лесно и за по-малко от 10 секунди се случва всичко – просто избирате къде се намирате – това е много важно и по друга причина. Всички реални сигнали влизат за да се записват във нашата система и след тяхното натрупване ще можем да извадим много статистика, а именно: за коя област колко сигнала има, за коя река или водоем колко сигнала са пуснати, кои са най-често срещаните нарушения, през кои дни от седмицата , кои са местата с най-много отбелязани сигнали и още много неща. С тях искаме да покажем, че проблемите в любителският риболов са реални и тяхното решаване не търпи отлагане! Съвсем скоро всеки реален сигнал ще се публикува на страницата на сдружението ни в специален раздел и всеки един ще може да види цялата тази информация.

Много е важно, също така, да поясните с кратък текст самото нарушение  и така да дадете още повече насоки на проверяващите кой точно е нарушителя и какво точно прави той. Например: „Маломерен улов“ може да се поясни с: „Човек със червено яке прибира маломерни шаранчета в кола с номер…“. Ето тази информация при една евентуална проверка, дори след няколко часа, би насочила служителя на закона към точното нарушение и неговото място! Това  не е задължително да се прави, но е силно препоръчително, за да се локализира още по-добре нарушителя.

В следващата стъпка ще трябва в реално време да изпратите снимка на нарушителя или нарушението, ако е възможно!

След като сте снимали в реално време нарушението или нарушителя, може да прегледате своя сигнал преди да настинете бутона „Изпрати сигнала“. Ако снимката не ви харесва може да снимате отново или ако сте допуснали грешка в избора на водоем може да се върнете назад и да го коригирате! Снимката задължително трябва да се снима в момента на пускане на сигнала – тя не може да се избира от вече направени в галерията ви, с цел да се подават навременни и достоверни сигнали, а не такива пуснати дни след извършването на даденото нарушение. За всички е много важно информацията да е точна и при проектирането сме се стремели именно към това!

Какво пристига при съответната  институция: Вашите две имена, телефонният ви номер, за да могат да се свържат с вас, за уточняване на подробности и информацията, която сте попълнили чрез приложението! Още в началото вие се съгласявате с това условие при регистрацията и приложението няма да ви пита повече.

В случай, че искате да не ползвате повече това приложение и вашите данни да бъдат изтрити, то в началния екран има бутон „Лични данни“, откъдето може да изтриете вашите данни. В разделът „Риболовна Информация“ ще добавяме редица неща, касаещи риболова и практикуващите го.

Приложението ни „Български риболовец“ е в процес на разработка, надграждане и отстраняване на открити неизправности. Ще се радваме да се свържете с нас и да ни дадете идеи как да подобрим и развием тази платформа, за да стане тя още по-полезна за всички. В момента приложението е разработено за телефони с операционна система Андроид, но съвсем скоро ще бъде пуснато и за iphone и така се надяваме да покрием всички риболовци, като те ще имат мултифункционален инструмент за подаване на сигнали в ръката, а колкото повече сигнали, толкова е по-голям натиска върху нарушителите и по-ефективна работата на държавните структури. Ще се радваме да използвате приложението и нека то да помогне на всички ни в борбата за един по-добър утрешен риболовен излет.“

Поздрави и бъдете здрави!

Екип: Риболовно Сдружение „Олимпик 2002“

*повече информация може да намерите в бр. 3 на сп. „Лов и куче“